Kuzey Yıldızı

Polipropilen Kaplama

Polipropilen Kaplama

Polipropilen Kaplama-3

Polipropilen kaplama ve polietilen levha yüksek asidik ve alkali ortamlardan korunmak amacıyla yapılan izolasyon uygulamasıdır. Galvaniz kaplama fabrikaları, demir çelik fabrikaları ve kimya sektöründe kimyasal sıvılara veya buharına maruz kalan alanlarında PP ve Polipropilen kaplama işlemleri yapılmaktadır. PP ve PE zemin kaplaması, tank yapımı, platform yapımı ve baca yapımı vb. kullanılmaktadır. PP ve PE levhaların kesim, delik ve trimleme işlemleri yapılarak ekstrüder kaynak ile birleştirilmektedir. Kaplama işlemleri ise önceden hazırlanan levhalar ile sahada kaynaklanarak izolasyon sağlanmaktadır. Polistiren tabaka tüm maruz kalan kısımları kapladığında, yatak lekeleri ve hasar tamamen önlenebilir. Su geçirmez polipropilen kaplama, yatakları mesane kontrol sorunları olan traverslerden korumak için yaygın olarak kullanılmaktadır. Bir kazadan sonra, tabakalar ve battaniyeler, yıkama için çıkarılabilir ve plastik tabaka dezenfekte edici bir silme bezini aldıktan sonra değiştirilebilir. Koruyucu plastik tabakalar, polistiren kaplamayı yatağın üzerinde tutmak için köşelere veya etrafına tutturulmuş elastik şeritlere sahip olabilir. Kalemler ve kalemler gibi keskin, sivri uçlu nesneler çok az bir kuvvetle polipropilen levhaların arasından dürterler. En yaygın ticari polipropilen, kristal yapısı düşük yoğunluklu polietilen (LDPE) ve yüksek yoğunluklu polietilen (HDPE) arasında bir seviyeye sahiptir. Young modülü (elastizite modülü) orta seviyededir. Bununla beraber, LDPE’den daha az sert ve HDPE’den çok daha az gevrektir. Bu polipropilenin ABS gibi mühendislik plastiklerinin yerine kullanılmasına izin verir. Polipropilen, yorulmaya karşı çok iyi direnç gösterir. Düşük maliyetlidir, iyi bir darbe dayanımı vardır. Sürtünme katsayısı düşük olup, çok iyi elektrik yalıtımı sağlar. Kimyasal direnci iyidir. Tüm termoplastik işleme proseslerine uygundur

Polipropilen, otomotiv sanayinde kullanılan parçalardan, tekstil ve yiyecek paketlemesine kadar çok geniş kullanım alanı olan termoplastik bir polimerdir. Monomer propilenin polimer hale getirilmesi ile elde edilen polipropilen kimyasal solventlere (asit ve bazlar) karşı aşırı derecede dirençlidir.

Polipropilen Kaplama Fizik

 

Propilen; sert, opak ve sağlam bir malzemedir. Düşük özgül ağırlığa sahiptir, suda yüzebilir. En yaygın ticari polipropilenin, kristal yapısı düşük yoğunluklu polietilen (LDPE) ve yüksek yoğunluklu polietilen (HDPE) arasında bir seviyeye sahiptir. Young modülü (elastizite modülü) de orta seviyededir (Yüksek sıcaklık ve nem koşullarında iyi derecede boyut kararlılığına sahiptir.).Bununla beraber, LDPE’den daha az sert ve HDPE’den çok daha az gevrektir. Bu polipropilenin ABS gibi mühendislik plastiklerinin yerine kullanılmasına izin verir.

Polipropile Kimyasal Özellikleri Nelerdir?

Polipropilen, yorulmaya karşı çok iyi direnç göstermektedir. Maliyet anlamında düşük seviyesi ile ticari kullanım alanı oldukça geniştir. Oldukça iyi darbe dayanımı bulunmaktadır. Sürtünme katsayısı düşük olup, çok iyi elektrik yalıtımı sağlamaktadır. Kimyasal direnci iyidir. Tüm te

rmoplastik işleme proseslerine uygundur. Polipropilenin, erime sıcaklığı 130 ile 171 °C arasındadır.

Ancak Tüm olumlu özelliklerine karşın dezavantajlarıda bulunur. UV ışını dayanımı azdır, yüksek termal genleşme gösterir. Boya ve kaplaması zordur. Dış hava şartlarına dayanımı düşüktür. oksitlenmeye açıktır. Yanıcı olup klor içeren solventler ile etkileşime girer.

Genel olarak polipropilenin teknik özellikleri şu şekilde sıralanabilir:

Düşük özgül ağırlığı,
Yüksek kimyasal dayanım,
Yüksek elektriksel dayanım,
Yüksek çekme dayanımı,
Düşük aşınma dayanımı,
Düşük atmosferik etkilere dayanım,
Kaynakla birleştirilebilme,
Gıda ile temasa uygundur.
Polipropilen kaplama, 2019 yılı itibariyle sağladığı gelirin 145 milyar ABD doları geçmesi beklenen en önemli ikinci plastiktir. Bu malzemeye yönelik talep, 2004 ve 2012 yılları arasında yıllık yaklaşık olarak %4.4 oranında bir büyüme göstermiştir.

Ürünün Kullanım Alanları
Galvaniz kaplama ve kimya endüstrisinde asit depolama tankları, kaplama banyoları ve tamburlar,
Arıtma sistemleri ve gaz yıkayıcılar,
Pompalar, filtreler ve filtre pres plakaları,
Hava kanalları ve aspiratörler,
Ayakkabı, deri, kağıt ve tekstil endüstrisinde kesim plakaları olarak kullanılır.

Polietilenin Tarihçesi

Polipropilen Kaplama-2

Propilen, ilk defa Giulio Natta ve Alman kimyager Karl Rehn tarafından 1950 yılı Mart ayında polimerleştirilerek kristalin izotaktik bir polimer haline getirilmiştir. Bu keşif sayesinde İtalyan şirketi Motecatini, 1957 yılından bu yana izotaktik propilenin büyük ölçekli olarak ticari üretimini sürdürmektedir. Polietilen nedir iyi bilmenin yolu onun tarihçesini ve ortaya çıkışını bilmekten geçer. Etilenin polimerleştirilme tepkimesi, 1930 yılında tesadüfen İngiliz kimyasal ürünler şirketi Imperial Chemical Industries’ de bulundu. Ama başlangıçta, yaklaşık 2000 barlık çok yüksek basınçlar altında gerçekleştirilen bu tepkimenin teknolojisini kolayca uygulanabilir hale getirmek için yıllar gerekti. Çok geçmeden mekanik ve elektriksel özelliklerinin farkına varılan polietilen, birçok farklı uygulamada kullanılmaya başladı.

Daha sonra, 1954’ li yıllarda kimyacı K. Ziegler, düsük basınç altında polimerleştirme tepkimesini geliştirdi. Bu yöntem 1970’ li yıllarda polietilenin bütün çeşitlerine yaygınlaştırıldı; böylece o tarihten itibaren polietilen, dünya çapında en çok kullanılan plastik madde haline geldi. Çöp torbasından elektriksel yalıtıma kadar uzanan çok çeşitli alanlarda kullanıldı. 3 Polietilenler termoplastik ailesinin en eski polimerlerinden biri olup önceleri sadece alçak yoğunluklu üretilirken gelişim göstermiş ve yüksek yoğunluklu, lineer, orta yoğunluklu olmak üzere üç yeni polietilen türü aileye eklenmiştir. Bu dört cins polietilen de sanayinin temel polimerik malzemeleri olup çok farklı kullanım sahaları mevcuttur. Yeni türlerin eklenmesi, yani polietilenin iyileştirilmesi ile oyuncaktan, ev eşyasına bidonlardan poşetlere kadar pek çok alanda kullanılmaktadır. Polietilenlerin dayanıklılık, sağlamlılık, kolay islenebilme ve dielektrik özelliklerinin üstünlüğü ile günümüzde oldukça yaygın olarak kullanılmaktadır. Polietilen Malzemeler Tanımı Polietilen beyazca, yarı geçirgen, yumuşatılabilen ve oldukça dayanıklı bir mühedislik plastik çeşididir.

Alçak Yoğunluklu Polietilen (LDPE)

LDPE’nin yoğunluğu 0.910 – 0.930 g/cm3 arasında değişir, polimer zincirlerinde bulunan fazla uzun dallanmalar nedeniyle amorf yapıdadır, esnektir , kopmaya karşı çok dirençlidir ve kimyasal maddelerden etkilenmez. Maksimum kullanılabilir sıcaklığı 80°C’dir. Erime sıcaklığı 120 °C’dir. Esnek ve buruşmaz özelliğe sahip bir plastiktir.

LDPE talebi en fazla olan polimerlerden biridir, ekonomiktir , film şişe, valiz, dondurulmuş yiyecek paketleri, oyuncaklar vs. gibi pek çok plastik ürünün elde edilmesinde kullanılır.

Yüksek Yoğunluklu Polietilen (HDPE)

HDPE’nin yoğunluğu 0.940 – 0.970 g/cm3 arasında değişir, molekül morfolojisi LDPE’den farklıdır; uzun karbon zincirleri üzerinde dallanmalar yok denecek kadar azdır. Dolayısıyla kristalin ( veya yarı-kristalin ) bir polimerdir. Suya ve kimyasal maddelere direnci iyidir. Işık ve açık hava koşullarına LDPE’de olduğu gibi dayanıklı değildir. Özel dolgularla bu direnç artırılabilir. Mekanik özellikler çok iyi olup, özellikle darbe ve çekme dayanımları yüksektir. Bazı dolgu maddeleriyle de özellikler daha da iyileştirilir. Normalde çekme dayanımı 225-350 kgf/cm2 civarındadır. Sıcaklık dayanımı 100 °C’nin üzerindedir.

Geri dönüşüm

Geri dönüştürülmüş polietilen, bertaraf edilen plastiğin alınması ve yeniden öğütülerek kullanılabilir reçine üretilmesi sonucunda elde edilir. Daha sonra işlenmemiş polietilen ile harmanlanabilir, ekstrüde edilerek film elde edilebilir ve dönüştürülerek torba ve tübaj üretiminde kullanılabilir. Geri dönüştürülmüş polietilen, işlenmemiş polietilen kadar berrak değildir.

Polietilen Kaplama Ve İşleme Teknikleri

Polietilenler plastik isleme sektöründe en yaygın isleme sahası olan malzemelerdir.

• Film ekstrüzyonu
• Ekstrüzyonla kağıt metal kaplama
• Şişirme ile kalıplama
• Rotasyon el kalıplama
• Enjeksiyonla kalıplama
• Toz kaplamalar
• Tel ve kablo imali
• Boru hortum imalatı
• Köpük film imalatı
• Masterbeç imalatı

İşlerimiz hakkında daha fazla bilgi edinmek veya randevu almak için hemen bize ulaşın.